събота, 25 декември 2010 г.

Борова горичка в двора


Това са борчета, които поникнаха в двора от една случайно паднала там шишарка. Има още една туфичка и отделни по-далечни екземпляри. Те са преживели 4 лета. И наистина едва ли по-рано от след 3 години ще могат да се окажат на размер, подходящ за ролята на живи коледни дървета. Защото вече някои от тях са настанени на отделни места, за да станат такива.

вторник, 21 декември 2010 г.

Шишарки на лимонов бор


Това са шишарки на лимонов бор, или поне така ме казват в Гърция. Цветът на игличките му е жъло-зелен. Там има много борове и кипариси с цвят на игличките жълто-зелен и на двата вида им казват лимонов (бор и кипарис, съответно).

понеделник, 13 декември 2010 г.

Нарастващите пъпки на Метасеквоята


За разлика от блатния кипарис нарастващи пъпки има по цялото стъбло, което вече е вдървено, на малките метасеквои.
Колко голям и какъв ще е прираста от тях ще разбера догодина.

неделя, 12 декември 2010 г.

Нарастващите пъпки на Блатния кипарис


Нарастващите пъпки на малките дървета Блатен кипарис са само на върха или на клоните, които са постоянни (те се вдървянат по време на вегетационния период). В тези пъпки е прираста за следващата година заедно с всички клончета и разклонения по него. Представете си - в тази пъпка са заложени прираст от 50см (ако е на подходящо място, а не в саксия, е много повече) и 4 кръга с клони, като във всеки кръг има поне по 3 клона (става въпрос за клони от вида постоянни).
Вероятно и големите дървета така нарастват.
При стресова ситуация, каквато беше лятното изсъхване, се задействат някакви други странични пъпки. Резултат има, растението е живо, но в момента няма никъде такава нарастваща компенсаторна пъпка за прираст през следващата година.