събота, 30 юни 2012 г.

Цариградско грозде

Цариградско грозде
Цариградското грозде зрее към края на юни - средата на юли.
Цариградско грозде

петък, 29 юни 2012 г.

Пауловниите в двора - втори активен сезон

Пауловнии, втори сезон
Всички Пауловнии се съживиха след премръзването от пролетта.

Отглеждането им на открито в двора изисква повече от 3 литра вода на ден или през 2, максимем 3 дни по-голямо количество. Това със сигурност ще бъде много повече от 80-100 литра за сезона на всяка от тях, както прочетох някъде.
Пауловнии, втори сезон

Дъбче от Странджа

Дъбче от Странджа
Дъбчето от Странджа, което си донесох вече има нападатели. Те изглеждат растителни и според мен ги нямаше, когато го донесох, или са били по-малки.

четвъртък, 21 юни 2012 г.

Шишарки на Гигантска секвоя

Снимката е от 16 юни 2008 година от дърво, растящо покрай улица в Бон.

Продават се Метасеквои

вторник, 19 юни 2012 г.

Пауловнията на Орлов мост

Пауловнията на Орлов мост

Аз и Пауловнията
Би трябвало вече да няма проблем с оцеляването и и в студа и при липса на всякакво поливане.
Може би към края на предишната година се сетих, че Пауловнията е оцеляла точно, защото е  засадена в дънера на друго дърво. Използвала е канала на неговия корен като рохкаво място, което лесно се пробива, а и задържа влага.
Снимка от предишната година с мен

Годжи Бери, отглеждане


Клонче с мана от миналогодишното Годжи бери
Миналогодишното растение Годжи Бери хвана много мана още от рано напролет. Въпреки, че то частично се пръска заедно с лозницата положението му е лошо. Сега ми става ясно защо има биологични плодове годжи бери и небиологични (китайски). Между другото цената на двата вида плодове не е много различна от двата източника. Растението едва ли ще умре, но едва ли ще цъфне. Ако вече има толкова мана не може да се махне биологично. Може да се третира с нещо преди да хване мана.

Както съм обелязала и миналата година цъфтя, но върза 3-4 плодчета и то много дребни, немесести, практически имаха само люспа и семки.
Нови растения Годжи Бери
Миналата година спорих с някой от Интернет, че моето растение не е Годжи Бери. Но то е и като го купих изглеждаше така, както тези от саксиите от статията. Но ако сравните стайните си растения с техните оригинали от джунгловите месности в Южна Америка ще видите разликата. Такава може да се окаже и разликата между оригиналните растения и тези, които отглеждаме у нас.
Тази година имам още три растения Годжи Бери, но развъдени с традиционни методи, а не с инвитро, както е написано. Те едва ли са по-устойчиви, просто са по-млади и вероятно, както и по-голямото  ще хванат към края на сезона и после ще им остане резистентността за догодина.


Искам да кажа, че наистина това растение вероятно е супер растение, аз ще продължа да го отглеждам, не за плодове, а за проучването му. Е ако станат много растения ще видим. Може опита ми с едно да не е показателен, но все пак имайте го в предвид. Защото статията е твърде оптимистична, а вече съм проверявала какви са резултатите на фирмата, която ги предлага.
Виж още:
Годжи Бери в България 
Годжи бери като жив плет
Максимален завръз на Годжи Берито

понеделник, 18 юни 2012 г.

Амброви дървета под сянката на лозницата

Амброви дървета, трети сезон
Амбровите дървета под сянката на лозницата се развиват много добре.

неделя, 17 юни 2012 г.

Метасеквои 2012

Метасеквоите от тази година са много по-малки от миналогодишните.

събота, 16 юни 2012 г.

Хортензията / Hydrangea

Хортензията започна да цъфти. Тя е едно от цветята, които са останали от прабаба ми в този двор.
Мястото и е под лозницата  и то в тази част, където не е слънчево сутрин или след обед, а сенечесто през цялото време без сянката да е дебела.
По време на жегите дори всеки ден да поливате хортензията в следобедния период тя изглежда като в първа фаза на изсъхване. Листата и цветовете и висят. Сигурно така се опазва, защото няма други защитни елементи, а има доста големи и гладки листа и големи цветове. Разбира се не може да я оставите за повече от 5 дни без поливане в такова време дори в градината на такова място.
През пролетта и лятото тя развива нови зелени стъбла, които се вдървяват до есента и трябва да цъфтят през следващата година. Случвало се е те да напъпят още през есента и през зимата те естестрено отмират, но е успявала да компенсира, ако не толкова с цъфтящи клони, колкото с нови леторасти за следващата година.


петък, 15 юни 2012 г.

Секвоя семпервиренс (Sequoia sempervirens)

Секвоя семпервиренс (Sequoia sempervirens)

Секвоя семпервиренс (Sequoia sempervirens) в ботаническата градина на университета в Бон.
Снимките са от 18 юни 2008 година.
Клонче на Секвоя семпервиренс (Sequoia sempervirens)
НадписътВиж още:
Секвоя семпервиренс в парка покрай Рейн (Freizeitpark Rheinaue) в Бон

неделя, 10 юни 2012 г.

Алеята с гинко дърветата в Кюстендил

Там наистина има цяла алея с гинко дървета. На снимката е само половината от алеята, а има и отделни дървета извън тази алея.

сряда, 6 юни 2012 г.

Дъбовете в Странджа планина

Листата на дъбовете в някои части на Странджа планина още преди началото на лятото са били изядени от вредители. Но едва ли това им е за първи път и те ще успеят да се справят с живота.


петък, 1 юни 2012 г.

Пауловния в Турция

Единственият вид дървета от "моите", които видях в Турция бяха Пауловнии. Тази снимка е от площадчето на центъра в стария град Кийкьой.

Виж

ПЪТЕШЕСТВИЕ В БЪЛГАРСКА И ТУРСКА СТРАНДЖА:

Скалнен манастир "Св. Никола"старинен град Кийкьой /бивш Мидия/
Град Визе
пещера Дупница