понеделник, 27 октомври 2014 г.

Гигантска секвоя в Троянски манастир

Гигантска секвоя в Троянски манастир
Наскоро ходихме в Троянския манастир. Възникна следния въпрос: Дали някои от тези дървета са били тук, когато Левски е бил тук?
Най-голямото от всички в двора на манастира е гигантска секвоя. Но тя е донесена в България от Фердинанд доста по-късно. Така, че изглежда в растително отношение пейзажа по времето на Левски е бил съвсем друг. Най-големите дървета в двора и на едно оградено място наблизо са иглолистни, някои от които не са били пренесени у нас все още. Хората смятат за ценни екзотичните неща и смятат, че засаждането им там е ценен дар. В много от дворовете на църквите и манастирите има дървета, които не са били типични за времето, което е изградена постройката, а са съвременни екзотични дървета.
Така тук преди време са се озовали секвоите, кедрите, а може би и едни видове ели.
Гигантска секвоя в Троянски манастир
По същата причина сега в двора са засадени млади дървета гинко, магнолия, маслина (в кашпа), дори араукария от вида, известен като маймунско дърво.

1 коментар:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ trang ebay vn cùng với dịch vụ mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.