събота, 7 декември 2013 г.

Амброво дърво (Liquidambar styraciflua)

Амброво дърво пред един блок
Амбровото дърво (Liquidambar styraciflua) произхожда от топлите части на Северна Америка.
Амбровото дърво е широколистно, листопадно, в редки случаи вечно зелено дърво. Дървесината му е сиво-кафява. Листата са му най-често 5 делни, при по-младите нарастващи клони и 7 делни. Приличат на кленовите, но са с по-изчистен силует. Цветовете са еднодомни, но и двата пола са събрани в топки. През есента остават само топките с женските, които вече са с оформени семена. Семената са събрани в слепнали кутийки, които изглеждат като топка. Тези кутийки се отварят преди топките да паднат и семената много лесно излитат.
През есента листата се обагрят в оранжево, червено, дори лилаво-червено и изглеждат много красиви.
Амброво дърво в ботаническата градина в Бон
По силует дървото расте пирамидално, с водач и по-къси и тънки странични клони, ако не се форматира. Дървото подлежи на форматиране с подрязване, но за да се получи красив външен вид трябва да се прави с предварителни цел, а не на принципа каквото пречи. Естествена форма на дървета, които се отглеждат като паркови, може да се види в ботаническите градини, въпреки, че дори и там не е сигурно.
У нас Амровото дърво се отглежда като парково дърво, но се среща доста рядко. Въпреки, че е от по-топлите части на Северна Америка дървото расте без проблем и у нас. Не се отглежда по-различно от чинара, който произхожда от по-топлите региони на Балканите или от същия район на  Америка. И двете дървета (чинар и амбър) в първите 2 години не се вдървяват, остават образно казано тревисти, и не могат да преживеят снежната покривка. Те не образуват и издънки. За това не може да се намерят малки дървета чинар или амброво дърво под възрасти дървета . Те трябва да се отглеждат специално до втория активен сезон.
Амровото дърво има и лечебни свойства. От него се прави лекарство срещу чупливост на костите.
Амбровото дърво е едно от най-симпатичните дървета, с които се занимавам. Не става твърде голямо като чинара или червения дъб. Може да се форматира, но от друга страна естествената пирамидална форма без яки странични клони е много компактна и красива.  Счита се, че листата и дървесината издават приятна миризма. Но вероятно трябва да има много възрастни дървета, за да се получи този ефект. Листата на дървото застават така, че всяко от тях се вижда изцяло. Формата на листата с изчистените линии, цвета на листата му през есента и дори топките със семена го правят едно много красиво дърво.
Много трудно се намира и снимка с амброви дървета при другите пишещи. В тази статия за Берковица на една от снимките има снимани ярко червените му листа.

Другите ми статии за амброво дърво.
Продаваме амброви дървета (Liquidambar styraciflua)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.