сряда, 9 април 2014 г.

Див лимон (Poncirus trifoliata)

Дивият лимон, на латински Poncirus trifoliata, на английски Trifoliate Orange е от семейство
Rutaceae, което е близко до семейството на цитрусите Citrus. Поради тази причина може да се използва като подложка за тях. Различава се по съставните си листа, главно от три компонента, от където е наименованието trifoliata и мъхестите плодове.
Произхожда от Китай и Корея и за това е известно и като Китайски горчив портокал. В някои държави, включително у нас като японско диво лимонче.
Дивият лимон може да издържа умерени студове и снегове. Расте като голям храст или малко дърво, което при отглеждане в градина се определя от начина на оформянето му.
Описание
Дивият лимон се отличава с типичните си листа, които изглеждат като разчленени на три. Цветовете му са бели, по-големи от цитрусовите, но с по-слаба миризма. Листата имат типичната за цитрусите миризма при разкъсване. Плодовете са мъхести топки с размер натопка за тенис, много леко мъхнти, в началото зелени, а през есента наситено жълти. Вкусът им е горчив, но те не са отровни и могат да се консумират на сладко или като подправка. Количеството на семките в едно такова лимонче е много голямо и остава малко за полезно съставки. Клоните на растението са покрити с остри шипове. Въпреки, че листата на възрастните дървета опадат клоните остават зелени и растението е активно дори през през зимата.
Използване
Наличието на тръни прави дивото лимонче подходящ вид за създаване на жив плет. За целта трябва да се подрязва в желаната форма и да се запази храстовидния вид.
Декоративната стойност на растението на цветовете и особено на плодовете през есента го правят подходящо и за декорация като единично растение или в група. В парковете през зимата е едно от малкото, които създават зеленина. Може да се види в цар Симеоновата градина в Пловдив например, но плодчетата изчезват вероятно още на зелено, въпреки бодлите.
Растения от див лимон се използват като подложка на културни цитрусови дървета, защото семенните растения имат много по-добра коренова система, осигуряват устойчивост към някои болести, увеличават студоустойчивостта и подобряват качеството на плодовете на присадените растения.
Растението има и медицинска употреба, която можете да проучите в Интернет.

Продаваме диви лимончета


Няма коментари:

Публикуване на коментар