вторник, 19 юни 2012 г.

Годжи Бери, отглеждане


Клонче с мана от миналогодишното Годжи бери
Миналогодишното растение Годжи Бери хвана много мана още от рано напролет. Въпреки, че то частично се пръска заедно с лозницата положението му е лошо. Сега ми става ясно защо има биологични плодове годжи бери и небиологични (китайски). Между другото цената на двата вида плодове не е много различна от двата източника. Растението едва ли ще умре, но едва ли ще цъфне. Ако вече има толкова мана не може да се махне биологично. Може да се третира с нещо преди да хване мана.

Както съм обелязала и миналата година цъфтя, но върза 3-4 плодчета и то много дребни, немесести, практически имаха само люспа и семки.
Нови растения Годжи Бери
Миналата година спорих с някой от Интернет, че моето растение не е Годжи Бери. Но то е и като го купих изглеждаше така, както тези от саксиите от статията. Но ако сравните стайните си растения с техните оригинали от джунгловите месности в Южна Америка ще видите разликата. Такава може да се окаже и разликата между оригиналните растения и тези, които отглеждаме у нас.
Тази година имам още три растения Годжи Бери, но развъдени с традиционни методи, а не с инвитро, както е написано. Те едва ли са по-устойчиви, просто са по-млади и вероятно, както и по-голямото  ще хванат към края на сезона и после ще им остане резистентността за догодина.


Искам да кажа, че наистина това растение вероятно е супер растение, аз ще продължа да го отглеждам, не за плодове, а за проучването му. Е ако станат много растения ще видим. Може опита ми с едно да не е показателен, но все пак имайте го в предвид. Защото статията е твърде оптимистична, а вече съм проверявала какви са резултатите на фирмата, която ги предлага.
Виж още:
Годжи Бери в България 
Годжи бери като жив плет
Максимален завръз на Годжи Берито

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.