понеделник, 22 април 2013 г.

Метасеквоя глиптостробоидес / Metasequoia glyptostroboides

метасеквои в парка на Рейн в Бон, Германия
Метасеквоята е бързорастящо критично застрашено листопадно дърво. Тя е единствен представител на вида Метасеквоя. Произхожда от провинция Сечуан, Китай. Пренесена е в "западния свят" чак през 1946 година. Метасеквоята е едно от трите растения, които са живи изкопаеми. Има много следи във фосилите от древността. Много дълго време се е считала за изчезнала.
Заедно със Секвоя семпервиренс (Sequoia sempervirens) и Гигантска секвоя (Sequoiadendron giganteum) тя е класифицирана  в подсемейство Секвои.
Дървесината и е червеникава, както на другите преставители на секвоите. Тя се различава от тях по това, че е листопана, както и Блатния кипарис (Taxodium distichum). При по-възрастните дървета дънера много силно се разширява в основата.
Игличките на метасеквоята са точно симерично разположени на клончетата за разлика от игличките на Блатния кипарис (Taxodium distichum), които се разминават. И на двете дървета през есента игличките почервеняват и опадват. Поради сходството във външния вид тези две дървета се бъркат.
Клоните също са срещуположно симетрично разположени, но може да липсват. Клоните са много нежни през първта година от живота им и лесно се чупят. Те са много нагъсто по принцип и по точи начин частично се самоподкастрят.
Семента на трите вида секвои са доста малки и са почти идентични. Семената на метасеквоята имат много малка кълняемост. По литературни данни е 5%. Дори тази кълняемост е налична при правилно съхранение на семената, както и при наличието на други условия. Ако си купите пакетче със семена и те са престояли повече от месец на сухо в него, и на сравнително топло, особено над 12 градуса, то те напълно са си загубили кълняемостта си.
Метасеквоята се отглежда главно като парково дърво. Тя се среща изключително рядко у нас. Ако потърсите в Интернет ще откриете, че двете най-известни дървета са в Бачковския манастир и Ботаническата градина в Балчик. Но в Бачковския манастир е забранено да се снима. За Балчик може да се намери един стандартен повтяращ се текст за различните видове редки дървета в ботаническата градина във всички туристически реклами на това място. Но никой от тях не си е направил труда да направи снимка на някое от тях. Сигурно е така, за да идете и да ги видите на място. Иначе казано е гледане на работата през пръсти. Дори моите снимки на дървото там не бяха много сполучливи, защото беше тъмно, но все пак имам такива.

Отглеждане на Метасеквоя

Метасеквоята има силно развита и разклонена коренова система. Предимството и като листопадно дърво е, че не прави сянка през зимата. Но все пак не бива да се засажда близо до сгради.
Игличките са много фини, не създават опасност за вкиселяване на почвата под дървото. Дървото е много нежно и дори през активния период позволява затревяване под него. Опадането на игличките само в един момент от годината е препоставка за лесното премахване, ако това е необходимо.
Метасеквоята расте доста бързо и може би за това големите дървета имат много правилна форма.
Метасеквоята, както и Блатния кипарис могат да растат на много влажни почви.
След като е станала известна отглеждането и е станало причина за гордост. На места в Азия, например Япония, има засадени дървета от двете стани на цели улици, които образуват зелени тунели. Специални по-големи насаждения на метасеквои има и в САЩ.

Публикации за Метасеквоя в Зелено, тук, там и навсякъде
Публикации за Метасеквоя в Мадам Тюлип

Продаваме Метасеквои

Няма коментари:

Публикуване на коментар