вторник, 1 септември 2015 г.

Декоративни дървета в Женева

Ще засегна само дърветата, за които до момента пиша в този блог, не всички.
секвоя семпервиренс, Женева
За разлика от други градове в Европа, където съм била във всяко нещо като градина (малък парк) в Женева имаше поне по една Секвоя семпервиренс (Sequoia sempervirens). Виждах ги дори от трамвая. Имаше и Метасеквои и Гиганстви секвои, но както обикновено в другите градове единични бройки.
амброви дървета, Женева
лирово дърво, Женева
Като дърво, посадено покрай улиците много често се срещаше Амброво дърво (Liquidambar styraciflua). Никъде другаде не съм виждала толкова много амброви дървета.
В паркчетата, много рядко по улиците, имаше гинко и лирово дърво.
гинко дърво, Женева

По булеварда покрай езерото от към фонтана имаше чинари. Бяха с много мана. И на други места в близост до езерото имаше чинари, и те с много мана по листата. Това не е подходящо дърво за влажна атмосфера. Те са твърде склонни към маносване.
чинар, Женева
А и начина на потдръжка на тези дървета с окастряне на всички клони до основен коронен клон, който също предварително е скъсен съдейства за маносването. Така всички клони на пролет са едногодишни леторасти, които са много по-уязвими от маната. Чинарите са големи дървета и от определена възраст растат бързо. Бързо се развиват и имат забележим ефект, където се посадят. Но трудно се контролират по-нататък без драстични мерки за форматиране.
Ако бяха избрали амброви дървета за крайбрежните улици, както на други места, дърветата щяха да са по-добре, но може би много по-бавно е щял да се получи ефекта от озеленяването в началото, след засаждането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар