понеделник, 14 ноември 2016 г.

Амброво дърво като улично дърво

Амбровото дърво (Liquidambar styraciflua) има множество предимства, за да бъде предпочетено като дърво за озеленяване на улиците.
Естественото място на развитие на амбровите дървета е по-топло отколкото у нас. У нас те не се саморазмножават. В първите две години стъблата на малките растения са много тънки и не се вдървяват. Така те не могат да преживеят студения период и особено снежна зима. Повечето местни видове произвеждат много семена, които се разпространяват лесно и често в пространството наоколо могат да поникнат нови дървета, които трябва да се унищожат.
Дървото има красиви листа с много ясно изразен силует. Листата се разполагат така, че изцяло да се огряват от слънцето и от друга страна правят плътна сянка. През лятото са зелени, а през еснета преминават през различни цветове. Процесът на опадане на листата е бърз. Няма да се случи да се събират месеци, както е при чинара, с който имат известно сходство. Листата не се нападат от малките акари, които изяждат хлорофила, които обикновено харесват местните видове.
Дървото произвежда семена в топчета, които допълват красивия  вид на дървото. Но семената са малки, опадат бързо, нямат летящо пухче и остават само топчетата. Те опадат чак през пролетта и са сравнително тежки, падат само под самата корона.
Дървото не е много голямо и подлежи на форматиране с рязане. Не големия размер може да е проблем при първоначалното засаждане, но в ограниченото улично пространство могъщите дърветата често се режат доста жестоко.
Името, с което бихте го асоцирали е нещо, което мирише хубаво. Източник на такава миризма са елементи в кората на дървото. Кората на дърветата е ситно набраздена и не дълбока. Тя не се напуква грозно, не се бели, под нея не се развъждат насекоми.
Дървото излъчва по-скоро хубава миризма.
Дърветата не правят издънки и корените не излизат навън, за да разрушат настилките и тротоарите.
За съжаление аз много рярко съм виждала амброви дървета, засадени покрай улиците.

Вижте всички статии за амбровото дърво в Мадам Тюлип.

Няма коментари:

Публикуване на коментар