четвъртък, 19 април 2018 г.

Taxodium mucronatum, Montezuma cypress, Mexican cypress / Мексикански кипарис, Кипарис Монтесума

Когато за пръв път видях от далече това дърво си казах това е блатен кипарис, ама не точно блатен, а
кръстоска между блатен кипарис и гинко.
Като го приближавах продължавах да мисля така.
На дървото имаше надпис какво е.
И така това дърво се оказа Taxodium mucronatum, Montezuma cypress, Mexican cypress, на български Мексикански кипарис, Кипарис Монтесума.
Кипарис Монтесума е национално дърво на Мексико. Култивирането му е започнало от ацтеките от преди времето на Колумб.
Дървото е в семейството на блатния кипарис, но рядко образува въздушни корени като него.
И също като него обикновено рате в мочурливи места, покрай реки, където през пролетта водата се разлива, а през другото време има вода в дълбочина.
Въпреки, че местното му име е "Ahuehuete" и означава "Старецът във водата" оцелява и на доста сухи места.
Дървото произхожда от Мексико, Гватемала и е разпространено малко по на север до щата Тексас. Мексиканският кипарис е вечнозелен, но малко по на север е с опадащи листа, както блатния кипарис.
Има изключително дебело стъбло. Съществува в списъците за гигантски дървета именно заради този дебел ствол, а не заради височината си.
Кипарис Монтесума е отглеждан от местните хора като оградно дърво за задържане на пръстта в полето в средата, срещу нахлуване на водата, за мебели, както и като свещено дърво.
Дървесината му не е с толкова добри качества за не гниене като на блатния кипарис, но се изполва изключително много в дървообработването в региона, където е местно.
Дървото е разпространено като декоративно в други региони, какъвто е случая с Мадрид, както в Португалия и другаде.
Дървото може да расте и на сухо място.
Не ми е известно да има в България. Може би толераносста му към студ е по-малка от тази на блатния кипарис и не би преживял студени зими в почти всички региони на България.
Дървото на снимкта е от Ретиро парк в Мадрид. На табелата пише, че вероятно е засадено в 1633 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар